Mugaritz to restauracja, znajdująca się w
miejscowości Errenteria w Kraju Basków, nagrodzona dwiema gwiazdkami
Michelin, a w 2011 roku wybrana przez magazyn „Restaurant" na trzecią najlepszą restaurację świata. Mugaritz specjalizuje się w kuchni eksperymentalnej, bierze udział w projektach i badaniach naukowych, a także w kongresie "Diálogos de cocina". Szef Mugatriz jest też wydawcą magazynu "Papeles de cocina".
"Mugaritz" to także tytuł zaskakującego projektu muzyczno-kulinarnego, realizowanego od 2011 roku przez Andoniego Luisa Aduriz, szefa kuchni i baskijskiego muzyka eksperymentalnego i multiinstrumentalistę, Felipe Ugarte.
Panowie spróbowali za pomocą dźwięków oddać doświadczenie jedzenia łącząc kuchnię z muzyką.
Mugaritz B.S.O to dokument opowiadający o tej współpracy.
Mugaritz B.S.O to dokument opowiadający o tej współpracy.
reż. Felipe Ugarte, Juantxo Sardon, Hiszpania 2011, 72 min.
Oto link do zwiastuna filmu http://vimeo.com/29037281i do strony Mugaritz www.mugaritz.com/index.php?id=es&se=1&su=0&ap=0#&panel1-1
Tegoroczne pokazy 5 filmów sekcji "Kino kulinarne" będą ucztami kulturalno-kulinarnymi. Po każdym z seansów uczestnicy będą mogli wziąć udział w, składającej się z czterech dań, kolacji przygotowanej przez Krzysztofa Rabka, szefa kuchni Restauracji Hugo.
Seanse odbędą się w Multikinie 51 w Poznaniu, a kolacje podane będą w Restauracji Hotelu Andersia. W Bilety na te seanse są w sprzedaży w cenie 120 zł w serwisie ebilet.pl.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz