Ogólnopolski konkurs oliwy
Virgen Extra
Powyższe zjawiska są tym powszechniejsze im niższa jest świadomość
konsumentów danego rynku. Niestety wskutek braku środków i odpowiednich
kompetencji w Polsce brakowało do tej pory wiarygodnych badań i instytucji
faktycznie zajmujących się jakością oliwy z oliwek sprzedawanej w Polsce. Taka
jest też geneza założenia w Polsce Rady Oliwy, zrzeszającej fanów, smakoszy i
importerów oliwy.
Rada została założona na początku roku, a w marcu uzyskała status
stowarzyszenia zarejestrowanego w sądzie w Warszawie. Rada nawiązała już
kontakty z odpowiednimi instytucjami w Polsce i na świecie i rozpoczęła akcję
informacyjną dotyczącą spożycia i jakości oliwy z oliwek w Polsce.
Konkurs
Podstawowym założeniem bylo przeprowadzenie konkursu zgodnie z
najwyższymi światowymi standardami wyznaczonymi przez międzynarodową
organizację International Olive Council. Wybrano zatem zaufane laboratorium w
Polsce do przygotowania próbek oraz certyfikowane laboratorium oliwy w
Hiszpanii do ich oceny.
Ocena oliwy składała się z dwóch etapów:
- Analizy organoleptynczej przeprowadzonej przez certyfikowanych ekspertów. Oceniano intensywność smaków i zapachów oliwy oraz sprawdzano je pod kontem potencjalnie występujących defektów. Na tym etapie oliwy są weryfikowane również pod kątem przynależności do kategorii Virgen lub Virgen Extra.
- Analizy fizykochemicznej. Zbadano 3 podstawowe kryteria:
- liczbę kwasową, będącą miarą zawartości wolnych kwasów tłuszczowych w oliwie, czyli określającej stopień hydrolizy tłuszczu;
- liczbę nadtlenkową, będącą miarą zawartości nadtlenków i traktowana jest jako wskaźnik stopnia utlenienia (zjełczenia) tłuszczu;
- spektrofotometryczne, tj.: absorpcję promieniowania świetlnego UVprzy długości fali 232nm i 270 nm oraz delta K.
Zwycięzcy
Ostatecznie
wyniki konkursu ukształtowały się następująco.: .
- I miejsce i złoty medal uzyskała oliwa ESTEPA VIRGEN Aceite de Oliva Virgen Extra, OLEOSTEPA S.C.A. ESTEPA, Sevilla, Hiszpania.
- II miejsce i srebrny medal uzyskała oliwa ESPORAO Seleccao Virgem Extra, Herdade do Esporao, Portugalia.
- III miejsce i brązowy medal uzyskała oliwa Extra Virgin Oliva Oil COSTA D’ORO S.pA. SPOLETO Włochy.
Wszystkim
laureatom gratulujemy i zapraszamy wszystkich importerów i dystrybutorów do wzięcia udziału w przyszłorocznej edycji konkursu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz