Ogólnopolski konkurs oliwy
Virgen Extra
Plagą współczesnej Europy są fałszerstwa oliwy z oliwek i
niepoprawne opisywanie produktu. Oliwy klasy Virgen są nagminnie opisywane jako
Virgen Extra, częste jest także mieszanie oliw wyższej klasy z oliwami
tłoczonymi chemicznie bądź nawet z innymi, tańszymi tłuszczami. W
rygorystycznych badaniach przeprowadzonych w Hiszpanii stwierdzano nawet
obecność tłuszczy palmowych w oliwach opisywanych jako Virgen Extra.
Powyższe zjawiska są tym powszechniejsze im niższa jest świadomość
konsumentów danego rynku. Niestety wskutek braku środków i odpowiednich
kompetencji w Polsce brakowało do tej pory wiarygodnych badań i instytucji
faktycznie zajmujących się jakością oliwy z oliwek sprzedawanej w Polsce. Taka
jest też geneza założenia w Polsce Rady Oliwy, zrzeszającej fanów, smakoszy i
importerów oliwy.
Rada została założona na początku roku, a w marcu uzyskała status
stowarzyszenia zarejestrowanego w sądzie w Warszawie. Rada nawiązała już
kontakty z odpowiednimi instytucjami w Polsce i na świecie i rozpoczęła akcję
informacyjną dotyczącą spożycia i jakości oliwy z oliwek w Polsce.
Konkurs
20 marca bierzącego roku podjęto decyzję o organizacji pierwszego w
Polsce, oficjalnyego konkursu na najlepszą oliwę Virgen Extra. Do konkursu
zaproszono 63 importerów oliwy, jednakże ostatecznie chęć udziału zgłosiło
tylko czterech, co mocno zdziwiło zarząd Rady Oliwy. Czyżby importerzy bali się
wiarygodnych badań swoich produktów?
Podstawowym założeniem bylo przeprowadzenie konkursu zgodnie z
najwyższymi światowymi standardami wyznaczonymi przez międzynarodową
organizację International Olive Council. Wybrano zatem zaufane laboratorium w
Polsce do przygotowania próbek oraz certyfikowane laboratorium oliwy w
Hiszpanii do ich oceny.
Ocena oliwy składała się z dwóch etapów:
- Analizy organoleptynczej przeprowadzonej przez certyfikowanych ekspertów. Oceniano intensywność smaków i zapachów oliwy oraz sprawdzano je pod kontem potencjalnie występujących defektów. Na tym etapie oliwy są weryfikowane również pod kątem przynależności do kategorii Virgen lub Virgen Extra.
- Analizy fizykochemicznej. Zbadano 3 podstawowe kryteria:
- liczbę kwasową, będącą miarą zawartości wolnych kwasów tłuszczowych w oliwie, czyli określającej stopień hydrolizy tłuszczu;
- liczbę nadtlenkową, będącą miarą zawartości nadtlenków i traktowana jest jako wskaźnik stopnia utlenienia (zjełczenia) tłuszczu;
- spektrofotometryczne, tj.: absorpcję promieniowania świetlnego UVprzy długości fali 232nm i 270 nm oraz delta K.
Zwycięzcy
Ostatecznie
wyniki konkursu ukształtowały się następująco.: .
- I miejsce i złoty medal uzyskała oliwa ESTEPA VIRGEN Aceite de Oliva Virgen Extra, OLEOSTEPA S.C.A. ESTEPA, Sevilla, Hiszpania.
- II miejsce i srebrny medal uzyskała oliwa ESPORAO Seleccao Virgem Extra, Herdade do Esporao, Portugalia.
- III miejsce i brązowy medal uzyskała oliwa Extra Virgin Oliva Oil COSTA D’ORO S.pA. SPOLETO Włochy.
Wszystkim
laureatom gratulujemy i zapraszamy wszystkich importerów i dystrybutorów do wzięcia udziału w przyszłorocznej edycji konkursu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz