Bzik na Pinterest

piątek, 3 kwietnia 2015

Kuchnia hiszpańska - wielkanocne Torrijas.

Niedawno świętowałyśmy zamknięcie Tygodnia Kina Hiszpańskiego w La Viña (ul Tarczyńska 1,
wejście od Raszyńskiej. Trzeba iść w stronę Filtrów). Jedzenie i wino przepyszne. Przemiła obsługa. Nic dziwnego, że wszystkie stoliki były zajęte przez cały wieczór. Już miałyśmy wychodzić kiedy okazało się, że czeka nas jeszcze jedna kulinarna przygoda. Myślę, że Ola dobrze wiedziała, jak uzależniająca.

TORRIJAS: to frykas na bazie starego pieczywa namoczonego w mleku lub winie, dowolnie aromatyzowanego, słodzonego np. miodem, obtoczonego w jajku i smażonego na oliwie. To typowe słodycze wielkanocne. Tradycja serwowania torrijas sięga średniowiecza. 
Poniżej zamieszczam tłumaczenie przepisu słynnego mistrza hiszpańskiej kuchni Karlosa Arguiñano. Na końcu znajdziecie inne propozycje i dowiecie się jak przygotowuje swoje torrijas Jesús, współwłaściciel La Viña. To właśnie jego deser kompletnie podbił moje serce.

Pieczywo powinno być suche, z poprzedniego dnia. Inaczej może się rozpaść podczas namaczania.

http://www.lavinabar.pl/tapas
Składniki

Dla 2 osób: 
Kawałek wczorajszego jasnego pieczywa 
(chleb lub zwarta bagietka)
1/4 litra mleka *
2 jajka *
2 łyżki mąki
1 cytryna
1 laska cynamonu
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu

Przygotowanie Torrijas

Wlej mleko do rondelka, oczyść cytrynę, odkrój kawałek skórki (bez białej części) i dodaj do mleka. Dodaj laskę cynamonu.
Doprowadź mleko do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 5 minut. Przelej do szerokiej misy lub talerza i odstaw aż ostygnie.

Pokrój pieczywo na kromki grubości 2-3 cm i rozłóż na talerzu. Przy pomocy chochli rozlej mleko na pieczywo i poczekaj aż nasiąknie (koło 10 minut). Na drugi, płaski talerz wysyp mąkę. Rozbij jajka i dobrze je ubij.

Lekko odciśnij namoczone kromki (rękami),  obtocz je w mące i jajkach.

Rozgrzej oliwę na patelni i smaż torrijas 1 minutę z każdej strony, aż się zrumienią. Przełóż je na talerz wyłożony papierem, który wchłonie tłuszcz.
Wymieszaj cukier i zmielony cynamon i posyp nimi torrijas.

Arguiñano dodaje, że można przygotować wersję czekoladową, dodając kakao lub czekolady w proszku do mleka zamiast cynamonu i cytryny.


Jesús z La Viña, którego przepyszne torrijas były inspiracją do tego wpisu nie zawsze używa cytryny i nie obtacza torrijas w mące, jedynie w jajku i to w niewielkiej ilości - smaruje kromki pędzelkiem.


**Bzik zachęca do eksperymentowania w kuchni. Myślę, że spokojnie można użyć mleka roślinnego i znaleźć dobry zamiennik jajek. To informacja nie tylko dla alergików i wegan. „Wszystkożercy” też mogą poszukać zdrowszej opcji.
Wpis nie jest sponsorowany. Cenię sobie niezależność i pozdrawiam złośliwych.
Tłumaczenie przepisu K. Arguiñano Monika Mazur BZIK IBERYJSKI.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz