Niedawno świętowałyśmy zamknięcie Tygodnia
Kina Hiszpańskiego w La Viña (ul Tarczyńska 1,
TORRIJAS: to frykas na bazie starego pieczywa namoczonego w
mleku lub winie, dowolnie aromatyzowanego, słodzonego np. miodem, obtoczonego w
jajku i smażonego na oliwie. To typowe słodycze wielkanocne. Tradycja
serwowania torrijas sięga średniowiecza.
Poniżej zamieszczam tłumaczenie
przepisu słynnego mistrza hiszpańskiej kuchni Karlosa Arguiñano. Na końcu znajdziecie
inne propozycje i dowiecie się jak przygotowuje swoje torrijas Jesús,
współwłaściciel La Viña. To właśnie jego deser kompletnie podbił moje serce.
Pieczywo powinno być suche, z poprzedniego dnia. Inaczej
może się rozpaść podczas namaczania.
http://www.lavinabar.pl/tapas |
Składniki
Dla 2 osób:
Kawałek wczorajszego jasnego pieczywa
(chleb lub zwarta
bagietka)
1/4 litra mleka *
2 jajka *
2 łyżki mąki
1 cytryna
1 laska cynamonu
1/2 szklanki oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie
Torrijas
Wlej mleko do rondelka, oczyść cytrynę, odkrój kawałek
skórki (bez białej części) i dodaj do mleka. Dodaj laskę cynamonu.
Doprowadź mleko do wrzenia i gotuj na małym ogniu około 5
minut. Przelej do szerokiej misy lub talerza i odstaw aż ostygnie.
Pokrój pieczywo na kromki grubości 2-3 cm i rozłóż na
talerzu. Przy pomocy chochli rozlej mleko na pieczywo i poczekaj aż nasiąknie
(koło 10 minut). Na drugi, płaski talerz wysyp mąkę. Rozbij jajka i dobrze je
ubij.
Lekko odciśnij namoczone kromki (rękami), obtocz je w mące i jajkach.
Rozgrzej oliwę na patelni i smaż torrijas 1 minutę z każdej
strony, aż się zrumienią. Przełóż je na talerz wyłożony papierem, który
wchłonie tłuszcz.
Wymieszaj cukier i zmielony cynamon i posyp nimi torrijas.
Arguiñano dodaje, że można przygotować wersję czekoladową,
dodając kakao lub czekolady w proszku do mleka zamiast cynamonu i cytryny.
Jesús z La Viña, którego przepyszne torrijas były inspiracją
do tego wpisu nie zawsze używa cytryny i nie obtacza torrijas w mące, jedynie w
jajku i to w niewielkiej ilości - smaruje kromki pędzelkiem.
**Bzik zachęca do eksperymentowania w kuchni. Myślę, że
spokojnie można użyć mleka roślinnego i znaleźć dobry zamiennik jajek. To
informacja nie tylko dla alergików i wegan. „Wszystkożercy” też mogą poszukać
zdrowszej opcji.
Wpis nie jest sponsorowany. Cenię sobie niezależność i pozdrawiam złośliwych.
Tłumaczenie przepisu K. Arguiñano Monika Mazur BZIK IBERYJSKI.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz